Liiketilojen akustiikka ja äänieristys jää liian usein huomiotta

Kun astut sisään moderniin toimistoon, kahvilaan tai myymälään, kiinnität usein ensimmäiseksi huomiota sisustukseen, valaistukseen ja yleiseen tunnelmaan, mutta mitä kauemmin vietät tilassa aikaa, sitä enemmän akustiikan ja äänieristyksen merkitys korostuu.

Liiketilojen akustiikka ja äänieristys

Maallikon puheessa akustiikka ja äänieristys menevät usein sekaisin, koska ne liittyvät läheisesti toisiinsa. Kyse on kuitenkin hieman eri asioista: Äänieristyksellä pyritään nimensä mukaisesti eristämään ääni ja estämään sen vuotaminen paikasta toiseen, kun taas akustiikalla tarkoitetaan ääniympäristön hallintaa tilan sisällä, esim. akustiikkalevyjen ja erilaisten pinnanmuotojen avulla.

Yllättävän usein liiketilojen akustinen atmosfääri on sattuman kauppaa, eikä sitä huomata erikseen miettiä suunnitteluvaiheessa. Toivon, että tämä blogipostaus auttaisi kiinnittämään huomiota oleelliseen.

Riittävä äänieristys voi olla tietosuojakysymys

Mikäli halutaan esimerkiksi tila, jossa voidaan käydä luottamuksellisia keskusteluja ilman, että kukaan ulkopuolinen sitä kuulee, tarvitaan äänieristetty tila, josta äänet eivät vuoda huoneen ulkopuolelle.

Tällaisia tiloja voidaan tarvita esimerkiksi yrityksissä tai organisaatioissa, joissa käsitellään luottamuksellisia tietoja. Hyvä esimerkki voisi olla vaikkapa lääkäriasema, jossa potilastietojen luottamuksellisuus on ensisijaisen tärkeää. Ilman asianmukaista äänieristystä, arkaluontoiset keskustelut voisivat kantautua odotushuoneeseen, mikä vaarantaisi potilaan yksityisyyden suojan ja olisi muutenkin epämukavaa. Oma lukunsa ovat tietysti myös tärkeät bisnesneuvottelut, johtoryhmän kokoukset jne. missä tahansa yrityksessä.

Koska äänet kuitenkin vuotavat hyvin pienistäkin koloista, pitää huomioida samalla erikseen myös mm. ilmanvaihtoon liittyvät asiat. Vuotamisen ohella äänet voivat välittyä muihin tiloihin myös resonanssin, eli värähtelyn kautta. Tästä on kyse silloin kun joku salakuuntelee naapuria asettamalla muovimukin korvalle seinän vieressä.

Äänieristyksen merkitys yksityisyyden näkökulmasta on luonnollisesti sitä suurempi mitä hiljaisempaa eristettävän tilan ulkopuolella on. Jos ulkopuolella on jatkuvasti kova meteli, voi umpinaisen tilan rakentaminen olla tästä näkökulmasta turhaa, mutta jostain muista syistä tarpeellista.

Usein on lopulta niin, että aivan umpitiivistä tilaa ei todellisuudessa tarvita, vaan riittävään lopputulokseen päästään hyvällä akustoinnilla + kohtuullisella äänieristyksellä, jolloin valtaosa äänistä jää huoneen sisäseiniin ja ulos vuotava ääni on jo sen verran hiljaista ja epäselvää, ettei siitä saa tolkkua.

Hiljainen tila auttaa palautumaan työstä

Jos pääasiallinen työ tapahtuu meluisassa ja paljon virikkeitä tarjoavassa tilassa, saattaa hiljainen taukotila olla todella hyvä investointi työhyvinvointiin. Tällöin äänieristyksen tarkoitus on käänteinen edelliseen esimerkkiin verrattuna. Suurin melu pyritään nyt pitämään hiljaisen huoneen ulkopuolella.

Eristys toimii tietysti aina jossain määrin molempiin suuntiin, mutta lähestymistapa voi vaikuttaa siihen, millaisia ratkaisuja priorisoidaan.

Eristyksen ohella erilaisilla akustiikkapaneeleilla, tekstiileillä ja pinnanmuodoilla pystytään vaikuttamaan myös siihen, että tilan melutaso pysyy miellyttävänä tilan sisällä silloinkin kun siellä vallitsee iloinen puheensorina useamman henkilön toimesta. Akustiikka vaikuttaa myös siihen, kuinka miellyttävältä esimerkiksi musiikki kyseisessä tilassa kuulostaa.

Etenkin ravintola-alalla akustiikkasuunnittelulla voi olla suoria liiketoimintavaikutuksia

Akustiikkasuunnittelu on erityisen tärkeä osa tiloja, joissa esitetään, tehdään tai kuunnellaan musiikkia. Esimerkiksi baarien ja yökerhojen liiketoiminnassa akustiikkasuunnittelulla voi olla valtava merkitys.

Moni tuntee ilmiön, jossa musiikkia soitetaan ensin miellyttävällä volumella, mutta koska asiakkaat eivät kuule toisiaan, joutuvat he huutamaan musiikin yli, jonka seurauksena musiikin voimakkuutta nostetaan, jotta se kuuluu kaikille. Tästä tulee helposti loputon kierre.

Ilmiötä ei voida täysin välttää, mutta akustiikkasuunnittelulla voidaan parantaa tilannetta huomattavasti. Oikealla tavalla akustoitu tila absorboi ääntä sopivissa paikoissa ja rikkoo ääniaaltoja toisaalla niin, että musiikki kuuluu tasaisemmin eri puolilla tilaa.

Pinnat voidaan valita myös siten, että ne imevät ääniä juuri puhetaajuuksilta, jolloin ne eivät nouse samalla tavalla häiritsemään musiikkia tai päinvastoin.

Oma lukunsa on myös livemusiikki, jonka erikoisvaatimukset on hyvä tunnistaa: Siinä missä kaiuttimet muuten sijaitsevat usein eri puolilla tilaa, live-esiintymisten aikana käytetään tyypillisesti artistin itse mukanaan tuomaa PA-laitteistoa, joka suunnataan lavalta suoraan yleisöä kohti.

Mikäli tila on pieni ja yleisön takana onkin vaikkapa kova ja tasainen betoniseinä, saattavat tästä kimpoilevat ääniaallot heikentää musiikillista kokemusta huomattavasti, verrattuna vaikkapa puuverhoiltuun takaseinään, etenkin, jos se on muodoltaan vielä sellainen, että se hieman rikkoo ääniaaltoja. Puu absorboi jonkin verran kovia ääniä ja päästää joitakin taajuuksia lävitseen, jolloin ne uppoavat ja hiljenevät eristeisiin.

Jokainen voi omalla kohdallaan miettiä, kuunteleeko musiikkia mieluummin kumisevassa betonikuutiossa vai tilassa, jossa kaikki äänet erottuvat kauniisti ja selkeästi toisistaan.

Suurien tilojen akustiikka on aivan oma lajinsa

Isojen hallimaisten tilojen akustiikkaa on pidetty perinteisesti hankalimpana, mutta nykyisin näihinkin löytyy paljon erilaisia ratkaisuja. Joissain tapauksissa suuri pinta-ala voi olla myös etu, mikäli tavoitteena on vaikkapa kaiunpoisto ja asiaa lähdetään ratkomaan esimerkiksi akustiikkamaalilla tai -laastilla, joka vaikutus vahvistuu jokaisella neliömetrillä.

Kauppakeskusten ja trukkihallien kaltaiset tilat ovat kuitenkin edelleen haastavia, koska seinäpinnat ovat kaukana toisistaan ja asiakkaan kannalta lähin ääneen vaikuttava asia on lattiamateriaali. Tällöinkin voidaan toki vaikuttaa ääniaaltojen liikkumiseen sektioimalla osastoja tai sijoittelemalla akustiikka sermejä sopiviin paikkoihin.

Pienissä tiloissa akustointi on kuitenkin yleensä lähtökohtaisesti helpointa.

– – – – – –

Tässä tärkeimmät liiketilojen akustiikasta ja äänieristyksestä. Näitä hommia teemme yrityksille erittäin mielellämme ja miksi emme tekisi yksityishenkilöillekin jos tarvetta on. Älä siis epäröi ottaa yhteyttä, jos tarvitset apua! Yhteyden saa tästä.

T. Tomi Tikkanen
Sisustustimpuri